Sosyal fobi, başkalarıyla etkileşimi içeren sosyal durumlarda ortaya çıkan bir kaygı bozukluğudur. Rahatsızlık duygusu, başkaları tarafından olumsuz yargılanma ve aşağılanma korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da bilinen bozukluk toplumda sık görülen bir sorundur. Kişinin hayatının birçok alanında kaygı ve korkuya neden olarak yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Sosyal fobinin topluluk önünde konuşma, yüksek mevkideki biriyle tanışma gibi belirli durumlarda hafif bir formu görülse de, çoğu durumda kendini gösteren daha şiddetli formları da vardır. Tüm sosyal etkileşimler. Bu etkileşimler sosyal anksiyete bozukluğu olan bazı kişilerde, market alışverişi yapmak, yol tarifi istemek, güvenliği selamlamak gibi günlük etkileşimlerde bile aşırı anksiyete hissedilebilir.
Sosyal Fobi Neden Olur?
Sosyal anksiyete bozukluğunun tek bir nedeni yoktur. Genetik faktörler hastalığın gelişmesinde büyük rol oynar. Aile üyelerinden birinde sosyal anksiyete bozukluğu varsa diğer kişilerde de fobi riski artar. Ayrıca beynin amigdala adı verilen ve korku tepkisini kontrol eden bölümünün aşırı çalışması fobilerin oluşumunu tetikler. Çocukluk çağı istismarı, zorbalık veya alay konusu ile ilgili olabilir.
Sosyal anksiyete bozukluğunun oluşumunu tetikleyebilecek diğer bazı faktörler şunlardır: Utangaç mizacı olan çocuklar, yetişkinlikte sosyal anksiyete bozukluğu geliştirme riski altındadır. Kontrolcü veya baskıcı ebeveynlerin çocukları, artan sosyal kaygı riski altındadır. Görünümü veya sesiyle ilgili sağlık sorunları olan kişilerde daha sık görülür.
Sosyal Fobinin Belirtileri Nelerdir?
Sosyal anksiyete bozukluğu ile ilişkili duygusal ve fizyolojik belirtilerden bazıları şunlardır;
- Kaygı
- Korku
- Kaygı
- Yüz kızarması
- Çarpıntı
- Taşikardi
- Aşırı terleme
- Nefes darlığı
- Ağız kuruluğu
- Karın ağrısı
- Bulantı
- Baş dönmesi
- Bulanık görme
Sosyal Fobi Toplum Nasıl Tedavi Edilir?
Sosyal anksiyete bozukluğu ve diğer anksiyete bozuklukları günümüzde başarıyla tedavi edilebilen ruh sağlığı durumları arasındadır. Çalışmanın sonuçlarına göre bilişsel-davranışçı psikoterapinin sosyal fobi tedavisinde önemli ölçüde faydalı olduğu gösterilmiştir. Terapistin söyledikleri doğru bir şekilde takip edilirse tedavi süreci hızlanacak ve başarılı sonuçlara ulaşılacaktır.
Fobi tedavi etmek için bazı ilaçlar da kullanılmaktadır. Bu ilaçlar genellikle tedaviye olumlu katkı sağlar; ancak bu tüm hastalar için işe yaramayabilir. Psikoterapi ile birlikte antidepresan kullanımı çoğu hastada tedaviyi olumlu etkiler. Bununla birlikte, psikoterapi olmadan tek başına ilaç kullanımı uzun vadeli fayda sağlamaz. Yapılan araştırmalara göre tek başına ilaç kullanımı çoğu hastada kısa vadede dahi olumlu etkiler yaratmamaktadır.
Sosyal Fobi Nasıl Teşhis Edilir?
Sosyal anksiyete bozukluğuna başka koşulların neden olup olmadığını; veya duruma başka bir fiziksel veya zihinsel sağlık sorununun eşlik edip etmediğini belirlemek için çalışılır. Bitirmek için;
- Tıbbi bir durumun veya ilacın anksiyete semptomlarına neden olup olmadığını değerlendirmeye yardımcı olmak için yapılan bir fizik muayene.
- Semptomların ortaya çıktığı sıklık ve koşullar tartışılacaktır.
- Kaygı düzeyi, fobinin derecesini belirlemek için özel olarak hazırlanmış testler kullanılarak değerlendirildi.
Bu ve benzeri durumlarda fobilerinizin önüne geçmek istiyorsanız sizlerde terapiler alabilirsiniz.Bu terapileri profesyonel olarak almanız sizlere daha fazla katkı sağlayacaktır.Klinik psikolog Metin Akyol ile Beylikdüzü psikolog destekleri alabilirsiniz.