Psikoloji Nedir 2024

Psikoloji nedir? Canlıların davranışlarını inceleyen ve bu davranışın nedenlerini belirleyen bir bilimdir. Zihinsel aktivite ve davranışların bilimsel bir çalışmasıdır. Uygulamalı Bilimler. Araştırma yapan veya yürütenlere “psikolog” denir. Sosyal, davranışsal ve bilişsel araştırmalar da ilgi alanlarıdır. İnsanın zihinsel unsurlarını bireysel ve sosyal açıdan inceler, fizyolojik ve biyolojik süreçleri inceler.

Psikoloji, “psikoloji” anlamına gelen Fransızca kelimedir. Fransızca kelime yeni Latince “psychologia” dan geliyor. Türkçede buna “maneviyat” denir. Çalışan profesyoneller psikolojik bilgilerini insanların sorunlarını çözmek için kullanırlar. Bunun için belirli beceri ve yeteneklere ihtiyacınız var.

Bu bilimle uğraşanlara psikolog denir. Bu bilim dalının amacı mahalle, insan ve davranış arasındaki etkileşimi incelemektir. Bunu yaparken fikirleri, duyguları ve davranışları araştırır ve inceler. Bunu yaparak, önce sizi anlar, sizi açıklamaya çalışır, neyi başardığına dair bilinmeyeni bulur ve sizi testin en altına getirmeye çalışır.

Sonuçta, organizmaların doğrudan gözlemlenebilir davranışları da psikolojinin araştırma alanına girer. Bu nedenle psikoloji, insanların yanı sıra hayvanların davranışlarını incelemek için de kullanılabilir. Kişilerarası iletişimin yanı sıra iç süreçleri inceleyen psikoloji, grup davranışlarını ve gruplar arasındaki ilişkileri de inceler.

psikoloji nedir
psikoloji ne demek

Psikoloji Ne Demek?

Psikoloji ne demek? İnsanların günlük yaşamda karşılaştıkları sorunları çözmeye çalışırken asıl sorunun ortaya çıktığı yer burasıdır. Sorun, bu disiplinde uygun şekilde eğitilmemiş insanlar psikolog ve problem çözücü olarak hareket etmeye çalıştıklarında ortaya çıkar.

Sözde psikolojiler, ancak isminin dediği gibi psikolojiye benzerler. Bu tür yaşam koçlarının, kuantum uzmanlarının, enerji terapisinin, solunum terapisinin birçoğu vardır. Bu sistemlerin savunucuları, kendilerine meydan okuyan herkese karşı temkinlidir, ancak sorunlarını çözdüklerini iddia ettikleri için psikologlara benziyorlar gibi görünmektedir. Sözde psikoloji, psikolojiye benzer bir sistemdir, ancak iddialarını kanıtlayacak bilimsel bir kanıtı yoktur. Araştırma yapılmamasına rağmen, bu sistemlerin kullandığı yöntemler tamamen bilimsel değildir.

Psikoloji ne demek? Bireylerin davranışlarını inceleyen bilimsel bir disiplindir. Bunu yaparken, kişinin düşüncelerini, duygularını, deneyimlerini, sorunlu davranışa yol açan çeşitli faktörleri ve bu davranışı neyin değiştirdiğini veya aynı yaptığını inceler. Bütün bunları yapmak için psikologların çeşitli bilimsel yöntemler, araştırmalar, deneyler, ölçümler vb. Kullanmaları gerekir.

Psikoloji ne demek? Sorduğunuz sıkça sorulardan biridir. Temel olarak deneysel ilkeler geliştirilir, sonuçlar çıkarılır ve en önemlisi araştırmanın uygulanmasına ilişkin eleştirel düşünme benimsenir. Tüm teoriler ya kanıtlara dayanır ya da çelişkilere ve soruşturmaya açıktır.

psikoloji ne demek
psikoloji

Psikolojinin Alt Dalları Ve Uzmanlık Alanları

Psikoloji nedir? Sorusunun altında yatan bazı cevaplar vardır. Psikoloji temel bilim olarak bazı dallara ayrılmaktadır. Psikoloji, insan alışkanlıklarını ve düşüncelerini inceleyen bir bilimdir. Dolayısıyla psikoloji, insan davranışının nedenlerini manevi, biyolojik ve genetik açıdan değerlendiren bir bilimdir. Psikoloji, bebeğin rahmindeki döneminden ferdin yaşına kadar tüm süreçleri inceler. Psikolojinin kökeni felsefe ve biyolojidir.

Psikoloji Temel Bilim Olarak Alt Dalları

  1. Deneysel psikoloji: Deneysel yöntemi kullanarak davranışın temel ilkelerini inceler. Konuları gözlemler ve gözlemlerler. Sebep ve sonuç ile ilgili olay ve olguları değerlendirir. Araştırma konularının başında bilişsel süreçler gelmektedir. Uyarıcıların iyi algılanıp algılanmadığı, algılanıp öğrenilmediği ve hatırlanıp hatırlanmadığı, hafıza benzer şekilde bilişsel süreçleri inceleyerek açıklamaya çalışır. Ayrıca, hayvanların davranışları gözlem yöntemi kullanılarak incelenir.
  2. Bilişsel psikoloji: Hafıza, anlama, öğrenme, unutma V.B. Bilişsel süreçleri inceleyen alt daldır. Bilişsel süreçler üzerine deneysel araştırmalar yapar.
  3. Gelişim psikolojisi: Doğumdan ölüme kadar yaşa bağlı davranış değişikliklerini inceleyen daldır. İnsan yaşamını farklı dönemlere (doğum öncesi, bebeklik, çocukluk, yetişkinlik, orta yaş ve yaşlılık) ayırarak, her dönemin kendine özgü fiziksel ve psikolojik özelliklerini ortaya çıkarmaya çalışır.
  4. Sosyal psikoloji: Bireyin toplumdaki davranışını inceler. Bireyin toplum üzerindeki, toplumun birey üzerindeki etkisini inceler. Sosyal etki altında, Psikoloji nedir? Sorusu bu davranışın tasarımını inceler. Tutumlar, önyargılar, itaat, sosyal normlar, plebisit, propaganda, liderlik, moda ve reklamcılık, bireyler ve gruplar arasındaki etkileşimle benzer şekilde ilgilidir.
  5. Kişilik Psikolojisi: İnsan kişiliğini araştıran alt daldır. Ortaya çıkar ve gelişir nasıl bir kişilik yaptığı çalışmalar. Faktörler, kişilik yapısı üzerinde etkili ne olduğunu bulmaya çalışıyor. Kişilik özelliklerini ölçmek için çeşitli testler ve ölçekler uygular.
  6. Psikometrik psikoloji: Psikolojide ölçme ve değerlendirme araç, yöntem ve tekniklerinin geliştirilmesi ile uğraşan bir daldır. Psikometrik psikologlar psikolojide yeni testler bulmak ve geliştirmek için çalışıyorlar. Ayrıca bu testlerin yararlılığını ve güvenilirliğini de değerlendirirler.
psikoloji
psikoloji nedir

İnsan Psikolojisi Nedir?

İnsan psikolojisi, insanların davranışlarını, zihinsel süreçlerini ve altta yatan nedenlerini sorgular. Her insan etrafındaki olaylara farklı tepki verir. Koşullar aynı olsa da fizyolojik ve ruhsal tepkinin farklı olduğunu belirleyen kurum kişinin psikolojisidir.

İnsanların davranışları doğrudan zihinsel yapılarıyla ilgilidir. Bu nedenle ruhsal bozukluğu olan kişilerde alışkanlık bozukluklarının görülmesi normaldir. Örneğin, alışkanlık bozukluğu olan kişiler, sağlıklı bir kişinin tepkileriyle karşılaştırıldığında, vakalara aşırı tepki verebilir veya tersine onlara tepki vermeyebilir.

Psikolojik olarak sağlıklı olmayan kişilere anlayışla davranılmalı ve psikiyatrik tedavide desteklenmelidir. İnsan psikolojisi zihinsel bir süreçtir. İnsanlar kendi içinde ortak bir davranışa sahip olsalar da, bir kişi duygularını farklı şekillerde ifade eder. Bu nedenle insanın doğasını iyice anlamak ve çeşitli tepkilerin manevi nedenlerine odaklanmak gerekir.

Psikologlar Sorunları Nasıl Çözer?

Psikologlar, bilimsel yöntemler kullanarak bilgi toplayarak, analiz ederek, önleyerek, müdahale stratejileri geliştirerek toplumdaki sorunları çözmeye çalışırlar. Toplumdaki yaşlı insan sayısındaki hızlı artış nedeniyle, bu gruplarla hayatı kolaylaştırmaya çalışıyor. Çalışan kadın sayısının artması nedeniyle işverenin ve ailenin ihtiyaçlarını dengelemeye çalışıyorlar. Psikologlar bu büyüleyici mesleği uygulamaktan hoşlanan insanlardır.

Sonuçta, insanlara yardım etmekten mutluluk duyuyorlar. İnsanların günlük yaşamın iniş ve çıkışlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olurlar. İnsanlar psikologlardan yardım istemekte tereddüt etmemelidir. Daha kolay ve daha yetenekli problem çözme, toplumun daha da gelişmesine katkıda bulunacaktır.

İnsanların sahip olduğu sağlık sorunlarından biri de ruh sağlığı sorunlarıdır. Psikolojik sorunlar insanları olumsuz etkileyen durumlardır. Ruh sağlığı sorunları olan kişilerin de çeşitli hastalıkları olabilir. Psikolojik sorunlar, insanların kendileriyle uğraşmak zorunda oldukları sorunları kapsar. Sadece düşünme ile ilgili olan bu durum insanların stresiyle devam eder. Psikolojinin bazı seviyeleri vardır. Ruh sağlığı sorunları olan insanlar psikologlara gidebilir ve tedavi edilebilir. Psikolog olan kişiler üniversitelerin tıp bölümünden mezun olan kişilerdir.

Ruh sağlığı sorunu olan kişiler psikologlara giderek tedavi sürecine başlayabilirler. Böylece insanlar daha iyi hissediyorum psikologlar gerekli incelemeleri yapmak. Psikologların kullandığı çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Hastaların seviyesine göre ilaç tedavisi ve seans tedavisi kullanılabilir. Psikolojik sorunlar psikologlar tarafından tanınır ve geliştirilir.

Beylikdüzü psikolog olarak sizlere hizmet veren Klinik Psikolog Metin Akyol birçok içeriğinde sizlerin sorusuna yanıt vermek için yazılar paylaşıyor. Bu yazıları dikkate alarak aradığınız soruların cevaplarına ulaşmanız mümkün olabilir.

Oylamak için tıklayın
[Toplam: 8 Ortalama: 5]

Yorum yapın

Sohbeti aç
1
Hadi tanışalım.
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabilirim?