Psikolog nasıl olunur?Son zamanların en popüler mesleklerinden biri olan ve ülkemizde psikolog kavramının günden güne öğrenilmesiyle takdir gören psikolog mesleği, insanın duygu ve düşünceleri üzerinde çalışmaktadır. Psikolog olmak için Üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültesinde psikoloji diploması almak gerekir. Bu bir psikolog olmak için yeterli olabilir. Ancak psikoterapist olmak için sadece ilk adımdır.
Psikologlar nerede çalışabilir? İnsanların olduğu her yerde çalışabilir. Psikologların genel olarak çalıştığı bazı kurumları size yazacağız:
- Hastane
- Rehabilitasyon merkezi
- Klinikler ve psikiyatri merkezleri
- Psikolojik danışma merkezleri
- Tren
- Anaokulu
- Şirketlerde örgütsel yönler: insan kaynakları departmanında
- Psikoteknik merkezler
Kişilik özelliklerinize göre mesleğinizi seçerek stratejik yetenek yönetimi ile lisede doğru alanı seçebilir ve makalelerimizden faydalanabilirsiniz. Ancak, mümkünse zorunlu stajlara ek olarak; Gönüllü stajların çalışma programlarına dahil olmak önerilir. Sonuçta psikolojide, kişinin dönebileceği alt dalların sayısı çok büyüktür.
Bu nedenle; psikoloji öğrencileri mesleki yaşamlarının ilk yıllarında; İlgilendikleri alt alanlara odaklanarak deneyim kazanırlar. Bu süreç, hem kar elde etmek hem de uzmanlık eğitimi alarak kendinizi geliştirmek için iyi bir zamandır.
Psikolog Nasıl Olunur? Hangi Bölümün Okunması Gerekiyor?
Psikolog olmak isteyen kişilerin ülkemizdeki üniversitelerin fen edebiyat fakültelerine bağlı psikolojik bölümlere hak kazanmaları gerekmektedir. Psikolog nasıl olunur?Temel eğitim lisans düzeyinde bu şemsiye altında verilmektedir. Aynı ağırlığa sahip psikoloji derecesi toplam 4 yıl sürer. Yukarıda belirtildiği gibi; bu 4 yıllık süreç yeterli değildir. Klinik psikolog olmak için çeşitli alt branşlardan birine başvurmak ve 2 yıllık yüksek lisans programını tamamlamak gerekmektedir. Psikoloji diplomasına sahip olmayanlar yüksek lisans ve doktora programlarını birlikte tamamlamalıdır. Psikoloji oldukça ağır bir eğitim gerektirir. Öğrenciler bu süreçte 4 yıl bekliyor.
Ülkemizdeki üniversitelerin psikoloji bölümleri aynı müfredatla üçten beşe kadar eğitim vermektedir. Peki Psikoloji mezunu bir program var mı? İsterseniz; Orta Doğu Teknik Üniversitesi, psikoloji bölümü derslerinden kısaca bahsedelim.
Birinci sınıfta
- Psikolojiye giriş
- Sosyolojiye giriş
- Genel biyoloji
- Psikolojide araştırma teknikleri
- Psikolojide istatistik
- Bilgi teknolojisi
- Türkçe ve ingilizce dersleri
İkinci yıl
- İstatistik
- Gelişim Psikolojisi
- Sosyal Psikoloji
- Deneysel Psikoloji
- Psikoloji Uygulama ve Araştırma Etiği ve İngilizce.
Üçüncü yıl
- Psikolojide ölçme ve değerlendirme
- Kişilik teorileri
- Endüstri psikolojisi
- Psikopatoloji
- Biyolojik psikoloji ve ingilizce derslerini içermektedir.
Bölüm dördüncü yılında
- Klinik Psikoloji
- Sağlık Psikolojisi dersleri
- Bölüm içi ve dışındaki seçmeli derslerle tamamlanır
“Psikoloji bir bölüm olarak nasıl?”soruyu cevaplamak için kendi düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Psikoloji bölümleri, lisans düzeyinde ağırlıklı olarak “genel” ve “giriş” derslerinden oluşan bir müfredata sahiptir. Bu programdaki bazı dersler; Psikolojinin diğer alt alanlarından daha popüler olan psikoloji biliminin önemli bir alt alanıdır. Buna rağmen “Klinik Psikoloji” dersi ile geçen yıla bırakılmıştır.