Oyun terapisi, oyuncakların kullanımını veya çocukların kendilerini duygusal olarak ifade etmelerini sağlayan çeşitli oyun türlerini oynamayı içeren terapidir. Anlatının bu bölümünde çocuklar kendilerini rahatsız hissettikleri şekilde kendilerini rahat hissederek bu soruna odaklanmaya çalışırlar. Bu alandaki profesyonel terapistler, çocuklar için güvenli bir ortam yaratma konusunda çoktan ustalaştıklarından, çocukların ebeveynlerinin yanında, okulda veya diğer sosyal çevrelerde hissedemeyecekleri rahatlığı hissetmelerini sağlayarak daha cesur olmalarını sağlar.
Beylikdüzü psilog yun terapisi sırasında, terapistler genellikle farklı olmasalar da çocukların kendilerini duygusal olarak ifade etmelerini kolaylaştıran oyuncaklar kullanırlar. Bu durum, oynarken çocuğun hem hayal gücünü hem de duygularını etkiler ve terapinin kendi başına akmasına izin verir. Sonuçta, bildiğiniz gibi, çocukların duygularını yetişkinlerden daha doğru ifade etmeleri daha zordur.
Güç, doğru duyguyu doğru bir şekilde ifade etme yeteneğinizin sizin yaşınızda yetişkinler kadar gelişmiş olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle oyun terapisine gidenler, farkında olmasalar da oyun sırasında hayatlarının bazı bölümlerini doğal bir şekilde ortaya çıkararak hangi noktada ruhsal bir çatışma yaşadıklarını göstermeye başlarlar.
Yani terapi, çocuğun doğasına en uygun oyun yöntemi ve oyuncaklarla oluşturulan özel bir ortamda terapi eğitimi almış ve uzman bir oyun terapisti tarafından gerçekleştirilir. Çocuğa güven veren terapi bir ilişki kurarak çocuğun kendini açıkladığı bir terapi ve tedavi yöntemidir. Bu nedenle, bu alanda öğretilmemiş olan ebeveynler evde oyun terapisi yapamazlar. Beylikdüzü psikolog olarak genel görüşlerim bu şekildedir.
Oyun Terapisi Eğitimi
Oyun terapisi eğitimi yetişkinlerin aksine, çocukların duygularını anlamak ve konuşma becerilerini göstermek için alıştıkları ortama ihtiyaçları vardır. Kendini rahat hissetmediği durumlarda farklı davranır. Bu nedenle, yetişkinlerle tedavi biçimleri çocuklarda başarılı olamaz. Terapide, çocukların hayal gücü kendilerini daha barışçıl bir şekilde ifade etmeye dayanır. Bunu destekleyen oyuncaklar kullanılır. Böylece duygusal sorunlarını çözebilirsin. Oyun terapisi eğitimi amacı çocuğu iyileştirmektir.

Çocuğun tüm öyküsü, çocuğun ebeveynleri ile konuşarak ve klinik tanının takipçisi olarak elde edilir.Bu bilgilere dayanarak, uygun bir tedavi şekli olacaktır. İlgili bilgiler ışığında bir yönlendirme yaklaşımı yönerge dışı bir yaklaşım kullanılır. Her durumda, tedavi çocuğun bireysel ihtiyaçlarına odaklanır ve oyunun kurallarına göre çocukla bir bağ kurulur.
Oyun terapisi eğitimi amaçları nelerdir?
- Özgüven kazanması
- Kendini ifade edebilmesi
- Zihinsel gelişimde ilerlemesi
- Düşünce kabiliyeti kazanması
- Karar verme yeteneği kazanması
Çocuklar yetişkinler gibi duyguları ve olayları hakkında konuşamazlar. Yetişkinler gibi düşünerek edindiğiniz vakaları da anlamlandıramazsınız. Bu nedenle yetişkinler için konuşma terapisi şekli küçüklere uygulanamaz. Ancak çocuklar için oyun, kendilerini ve deneyimlerini ifade etmenin en organik yoludur. Çocuklar öfkelerini, korkularını, kaygılarını, umutsuzluklarını, davranışlarını etkileyen hayal kırıklıklarını oynayarak gösterirler. Bu anlamda, terapi oyuncaklarla konuşmanın ve yardım almanın en uygun yolu haline gelir.
Deneyimsel oyun terapisi ile karşılaştırıldığında, çocuklar “kendilerini sağlıklı bir şekilde yönlendirme” yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda, doğuştan gelen yeteneklerini iyileştirmeye ve neyin iyi olduğuna yönelmeye getirirler. Yani, çocuklar neler yaşadıklarını, nasıl mücadele ettiklerini ve bununla en iyi nasıl başa çıkacaklarını bilirler. Deneyimsel oyun terapisinin temel bakış açısı; çocuğun oyun yoluyla kendisine acı veren sorunları ortaya çıkarma ve çözümlere erişme becerisine sahip olmasıdır. Bu noktada deneysel terapi, diğer oyun terapilerini birbirinden ayıran, oyunun yönetimini çocuğa bırakan ve oyun sırasında rehberlik etmeyen en önemli farktır. Çocuğun hayattaki sorunu ne olursa olsun, bunu kendi hızında ve kendi tarzında göstereceğine inanıyor ve çocuğun kişiliğine saygı duyuyor.
Deneyimsel Oyun Terapisi
Deneyimsel oyun terapisi uzun yıllardır oyun terapisi, duygusal, davranışsal ve gelişimsel sorunları olan çocuklar için ruh sağlığı alanında uygun ve tercih edilen bir müdahale olmuştur. 3-10 Yaş arası çocuklarla yapılan bu terapi, çocuğun duygularını, ihtiyaçlarını ve isteklerini daha iyi anlamaya, sorunları çözmeye, kendini kontrol etmeye, öz güven geliştirmeye, ilişkisel, duygusal ve davranışsal sorunları azaltmaya yardımcı olur.

Deneyimsel terapi çocuğun duygularını, düşüncelerini, davranışlarını, ihtiyaçlarını empatik dinleme ve yorumlama gibi anlayışlı ve kabul eden bir terapist tarafından ele alarak yaşadıklarının farkındalığını kazanır ve bu farkındalıkla ve edindiği mevcut potansiyelle (başa çıkma yöntemleri) sorunlarını çözmeye çalışır.
Deneyimsel oyun terapisi ile terapist çocuğun tüm oyunlarına katılır, kendisine ve oyununa kısıtlama olmaksızın katılır ve çocuğun döneminin bir parçası olur. Böylece bir oyun terapistinin yardımıyla çocuk, kendisi için zor olan olumsuz duygularını ve yaşam deneyimlerini tekrar yaşar ve zor işlerle başa çıkma becerilerini geliştirme fırsatı bulur. Oyun seansları ilerledikçe ve çocuk oyunlar arasında güçlendikçe, romantik zorluklarda rahatlama sağlanır ve iyileşme kendiliğinden gerçekleşir. Beylikdüzü psikolog içeriklerine Google üzerinden erişebilmeniz mümkündür.