Mutluluk hormonu olarak bilinmekte olan serotoni bireyin fizyolojik ve ruhsal sağlığı için çok önemlidir.Mutluluk ve zevk arasında düşünceleriniz karışabilir.Bu aradaki farkı ayrıştırmak önemlidir.Farklı duygulardan oluşan bu alanların doğru yorumlamak gerekir.Ancak hormonları inceleyen bilim adamları, beynimizin hızlı bir sevinç fırtınası ile mutluluğun özünü ve anlamı olan uzun soluklu bir memnuniyet arasındaki farkı görebileceğimizi söylüyor.
Serotoninin(mutluluk hormonu) duygusal durum, kaygı durumu, uyku ve iştah üzerinde doğrudan etkisi vardır. Serotonin cinsel istek ve hafıza gibi alanlarda da kendini kanıtlamıştır.Vücuttaki mutluluk hormonu seviyesi azaldığında depresyon, cinsel işlev bozukluğu ve uyku bozuklukları ortaya çıkabilir.
Mutluluk hormonları sağlayan gıdalar, vücuttaki serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olan gıdalardır. Triptofan bakımından zengin; peynir, süt, et, yumurta, fındık gibi besinler, B6, B9 ve B12 bakımından zengin; muz, avokado ve ayçiçeği çekirdeği gibi tahıl ürünleri serotonini arttırır. Aynı zamanda, D vitamini, egzersiz ve stressiz bir yaşam tarzının benimsenmesi mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir.
Serotonin sentezini başlatan madde, bir amino asit olan triptofandır. Bu nedenle triptofan bakımından zengin besinler senteze katkıda bulunur. Triptofan bakımından zengin besinler:
- Hindi eti,
- Süt,
- Peynir,
- Yoğurt,
- Kırmızı et,
- Yumurta,
- Soya fasulyesi,
- Badem gibi fındıklardır.

Mutluluk Hormonu Nedir?
Mutluluk hormonu nedir?Sorunuza ek olarak, dopamin, oksitosin ve endorfinler de kişinin fizyolojik ve zihinsel sağlığı için oldukça aktif hormonlardır. Beyinde az miktarda hormon salgılanırsa, depresyon sorunu ortaya çıkabilir.
Mutluluk hormonları temeli:
- Serotonin,
- Dopamin,
- Oksitosin,
- Endorfinler,
Bunlar, zevk, mutluluk ve hatta sevgi şeklinde olumlu psikolojik duyguları teşvik eden ünlü sevinç hormonlarıdır. Hormonlar kalp atış hızı ve sindirim şeklinde birçok temel süreçte yer alır. Aynı zamanda ruh haliniz ve duygularınızla da yakın ilişkisi vardır. Mutluluk hormonu vücudumuzun kimyasal habercileridir.
Hormonlar vücudumuz için haberci görevi görür ve fiziksel işlevimizden duygusal iyiliğimize kadar her şeyi düzenler. Bu hormonlar düşüncelerimizden, faaliyetlerimizden ve yediğimiz yiyeceklerden etkilenir. Mutluluk veren hormon genel anlamda hayatımızdaki her aşamada etkilene bilir.
Vücudumuzun ruh halimizi iyileştiren ve genel mutluluğu birçok yönden destekleyen, iyi hissettiren, mutluluk veren hormon vardır. Bazıları kaygıyı hafifletebilir ve depresif belirtileri önleyebilir, bazıları ise neşe, bağlanma ve güveni oluştura bilir. Sizler için!Vücudumuzda bulunan başlıca mutluluk kimyasalları ve işlevleri:
- Serotonin nedir? : Ruh hali durumu dengeler, sağlık ve mutluluk sağlar.
- Dopamin nedir? : Zevk, beynin sisteminde motivasyon için harekete geçirilir.
- Oksitosin nedir? Bağlılığı arttırır, sevgi ve güven verir.
- Endorfin nedir? : Ağrı kesici özelliklere sahiptir, sporcularda yüksek oranda görülebilir, rahatlamayı yönetir.

Mutluluk Hormonu Adı (Serotonin)
Mutluluk hormonu adı serotonin artırmak istiyorsanız, kendi mutluluğunuza odaklanın. Psikiyatri ve Sinirbilim dergisinde yayınlanan bir araştırma, mutluluğunun, beynin sağ ön singulat korteksindeki yüksek konsantrasyonlarda serotonin sentezi ile pozitif ilişkili olduğunu buldu. Öte yandan, bildirilen üzüntü duyguları beyindeki serotonin sentezi ile negatif ilişkilidir. Bu, mutluluk hormonu sentezinin sizin ruh halinizi değiştirerek etkilenebileceğini yayınlayan ilk çalışmadır. Ruh haliniz hormon seviyelerini etkileyebilirken, serotonin seviyeleri de ruh halinizi etkileyebilir.
Mutluluk hormanu adı olan serotonin seviyelerini artırarak sizi depresyondan kurtarabilir. Parlak ışığa maruz kalmak mevsimsel depresyon için iyi bilinen bir tedavi yöntemidir, sadece ışık tedavisinin mevsimsel olmayan depresyonda bir faktör olduğu kanıtlanmıştır.Egzersiz yaparak mutluluk hormonun seviyelerini artırabilirsiniz. Bunun nedeni, egzersizin hormonu üreten sinir hücrelerinin üretilme hızını arttırmasıdır. Sonuç olarak, hormon sentezi ve salınımı da artar.
Serotonin mutluluk hormonu adı olarak adlandırılır ve sinir hücreleri arasında elektrik sinyalleri taşır. Merkezi sinir sisteminde ve gastrointestinal sistemde bulunur. Ruh hali, iştah, uyku düzeni, hafıza, öğrenme, cinsel ve sosyal davranışlarda etkilidir. Serotonin hormonu azaldığında, depresyon ve uyku bozuklukları ortaya çıkar. Hormon yeterli seviyeye yükseldiğinde, ruh hali iyileşir, iştah normalleşir. Yaygın olarak kullanılan antidepresanlar, serotonin seviyelerini dengede tutmak için kullanılır.
Erkekler ve kadınlar serotonine farklı tepki verebilir. Kadınlar serotonin damlalarına erkeklerden daha yatkındır ve daha fazla etkilenebilir. Kandaki serotonin seviyesi ölçülebilir. Şiddetli depresyonda serumdaki serotonin konsantrasyonu düşüktür. Serotonin vücut tarafından üretilmesine rağmen, serotonin üretimini destekleyen gıdalar yararlı olabilir.
Klinik psikolog Metin Akyol sizler için oluşturduğu içerik ilemutluluk hormonu nedir ile alakalı sorunuzu cevapladı.Avcılar psikolog destekleriniz ve Beylikdüzü psikolog destekleriniz için iletişime geçebilirsiniz.Bu sayede sizlerde tecrübeli ve profesyonel bir destek alarak kendinizi güvende hissedebilirsiniz.