Mobbing Nedir?

Mobbing nedir? Duygusal istismar, baskı, kuşatma, taciz, kafa karışıklığı veya sıkıntı. Türk Dil Vakfı, bu kavramın karşılığı olarak “Bezdiri” kelimesini tanımlamış ve “İş yeri, okul vb. ortamlarda kullanılmaktadır. Toplumda belirli bir kişiyi hedef alarak zorbalık, dışlama, aşağılama olarak tanımlanmaktadır. Beylikdüzü psikolog ile bu sorunları profesyonel terapiler ile sizlerde atlata bilirsiniz.

Mobbing nedir? Sistematik olarak işlerine müdahale etmek ve onları rahatsız hissettirmektir. 1984 yılında Dr. Heinz Leymann tarafından “İşte güvenlik ve sağlık” raporunda tanıtılmış ve böylece bilimsel bir statü kazanmıştır.

Mobbing nedir? Küçük konuşma ve kişisel öfke, kendini küçümseyen davranışlar, görünüşü, dili ve dini ile alay etme veya dışlama; bireyin sessizliği ve aşağılanması, İş ile ilgili kuruluşlar hakkında bilgilendirilmemesi. İş hakkında bilgilendirilmemesi, sürekli eksik istihdam bulmaya çalışması. Küfür, hakaret, zorbalık, sözlü ve fiziksel cinsel ilişkiye örnek olarak doz artışı gösterilebilir.

Mobbing nedir? Cesaretsizliğin etkisini çalışan düzeyinde değerlendirirken, çalışanlar başarısızlık gibi hissedecek ve motivasyonun düşmesine yol açacaktır. Ancak yoğun kaygı ve stres, işe konsantre olamama, işi yapma konusunda güven eksikliği; psikolojik rahatsızlıklar gibi etkiler kalıcı hale gelir.

Mobbing nedir
Mobbing suç mu

Psikolojik Taciz

Psikolojik taciz işletmede kişilerin maruz kaldığı bir durum dur.Bu durum mobbing olarak da bilinmektedir.Bu durum olayın koşullarına ve işin niteliğine bağlı olarak değişken olan bir durum olduğundan, çalışanın zorbalığının başladığı andan itibaren yapılması gerekenler aşağıda sıralanabilir.

  • İş yerinde çalışan; kurumdaki itibarını, saygınlığını ve konumunu olumsuz yönde etkileyen tüm yazışmaları kaydetmeli ve mümkünse kopyalarını almalıdır.
  • Zorbalığın uygulandığı andan itibaren, kendisine karşı yapılan tüm eylemlerin geçmişini, zorbalığa karşı hareketi ve olaylara tanık olanları kaydeden bir zorbalık günlüğü tutulur ve bu bilgileri işverenine karşı gelecekteki bir mahkeme davasında kullanabilir.
  • Şirket yöneticilerinin e-postaları, sms’leri ve konuşmaları da zorbalığı kanıtlamak için kullanılabilir. Bu güzergahlar üzerinden mesai saatleri dışında geç saatlerde yapılan iletişim de işin ruhsal bozukluğunun boyutunu temsil etmektedir.
  • Telefon görüşmelerinin uygun olmayan zamanlarda mesai saatleri dışında gerçekleşmesi halinde operatörlerden alınacak müzakere belgelerinin dökümü de delildir.
  • İş dünyasında zorbalık yaşayan insanlar varsa, zorbalığı kanıtlamak için çalışanın lehine mahkemede ifade vermeleri çok önemlidir.
  • Zorbalığa maruz kalan kişi, aşağılayıcı alışkanlıklar ve kötü muamele nedeniyle psikolojik tedavi görmüş olabilir. Bu bağlamda, zorbalık durumunda, bir hastane raporu, kullanılan ilaçlar ve reçetelerin kanıt unsuru vardır.

Psikolojik taciz, mobing olarak bilinen, “iş yerinde bir veya daha fazla kişi tarafından sırayla belli bir süre için desteklenir, kişi veya kişiler için yapılır, yatıştırıcı ya da askıya alma; mağdur ya da mağdurların kendi değerleri, mesleki durum, sosyal ilişkiler veya psikolojik sağa zarar verebilir.Kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tasarruf ve davranışlar” olarak tanımlanan tanımlanır.

Zihinsel bozuklukların çalışma hayatının başlangıcından beri mevcut olduğu söylenebilir. Dünyanın tüm kültürlerinde ve ülkelerinde yaş, cinsiyet, kıdem veya hiyerarşik konum ayrımı yapılmaksızın işçilerin karşılaşabileceği bir işyeri sorunu olan psikolojik taciz, iş ahlakına karşı yürütülen sistematik bir sorundur.  Öte yandan, azınlığın psikolojik tacize uğrama olasılığını artırdığını göstermiştir.

Mobbing Nedir? Psikolojik Taciz Ne Demek?

Mobbing ne demek ve türleri nasıl sizler için geliyor.Hareket kalıpları nelerdir? Genel olarak, mobbing türleri üç kategoriye ayrılır.

Eşler arası: Benzer kıdeme sahip kişiler arasındaki davranış bu aralıkta değerlendirilir. Bu tür davranışlar, eşitler ve rekabet içinde olanlar arasında ortaya çıkar.

Dikey geçiş: Hat değişikliği talebinde bulunan kişinin yönetici veya daha üst bir pozisyonda olması durumunda; dikey geçişten bahsedilir. En yaygın mobbing türü olarak bilinir.

Dolaylı hareket: Alt fatih tarafından gerçekleştirilen bir hareket türüdür. Bu tip çalışan konumundaki kişiler, yöneticilerinin kendilerine verdiği görevlere saygısızlık ederek; ya da yetkin bir yöneticiye görevin kötü olduğunu şikâyet ederek, onu zor durumda bırakmaya çalışırlar. Çok yaygın bir hareket türü değildir.

Psikolojik taciz
Mobbing nedir

Mobbing’e Maruz Kalan Kişi Ne Yapmalıdır?

Kariyer hayatındaki bir değişikliğin kanıtı, olayın şartlarına ve işin niteliğine göre değişen bir durum olduğundan, çalışan değişikliğinin başladığı tarihten itibaren yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • İşyerinde çalışanlar; Kurumdaki itibarını, itibarını ve konumunu zedeleyebilecek tüm yazışmaları kayıt altına almalı ve mümkünse fotokopisini çekmelidir.
  • Bir kişi bir çete olduğunu düşündüğü andan itibaren kaotik davranışların bir günlüğünü tutarak, bu bilgileri gelecekte yasal işlemlerde işverenine karşı kullanabilir, kendisine karşı tüm eylemlerin geçmişini kaydedebilir, çeteye karşı eylem ve olaylara şahit olan.
  • İşletme sahipleri tarafından gönderilen e-posta, sms, whatsApp sohbetleri de değişikliği göstermek için kullanılabilir. İş dışında geç saatlerde bu medyaya maruz kalmak da işyeri tacizinin bir boyutunu oluşturmaktadır.
  • Sosyal ağlarda (facebook, twitter, instagram vb.) çalışanlara yönelik yorumlar viral hale geliyor. Ancak buradaki mesele; kişinin bu sayfalarda yapacağı işlemlerin işletmenin itibarını zedelememesidir.
  • Mesleki yaşamında kargaşaya tanık olan kişiler varsa, mahkemede işçi lehine tanıklık etmeleri çok önemlidir.

Oylamak için tıklayın
[Toplam: 6 Ortalama: 5]

Yorum yapın

Sohbeti aç
1
Hadi tanışalım.
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabilirim?