Meditasyon Nedir?

Meditasyon nedir? Latince meditatio’dan gelir. Kelime anlamı derin düşünmektir. Meditasyonun ne anlama geldiği sorusu, genel olarak bilince ve bilince iç huzuru getirmek olarak cevaplanabilir. Meditasyon biçimleri ait oldukları inanç sistemine, sosyo-kültürel farklılıklara, coğrafi bölgelere veya farklı düşünce yapılarına göre değişiklik gösterir.

Aynı zamanda hareketlilik veya terapötik amaçlar için de uygulanmaktadır. Büyükçekmece psikolog ve Beylikdüzü Psikolog hizmetleri veren Metin Akyol sizler için bu açıklıyor.Meditasyon süreçleri ve gelişimlerinin önemi birçok farklılıklar yaratacaktır.Meditasyon nedir?Meditasyon ne işe yarar?Gibi sorularınızın cevabını almanız için bu alana yer vermek istedik.Sizlerde doğru kaynaklardan doğru bilgiler edinmeye özen gösterin.

Zihinsel veya fiziksel olarak psikolojik iyi oluşa katkıda bulunan meditasyon, kişisel gelişime ve çeşitli entelektüel yeteneklerin kazanılmasına yardımcı olur. Farklı dini törenlerin kendi öğretileri vardır. Bu öğretiler Doğu ve Batı kültürlerinde farklı yorumlanmış ve bu kültürlere uyarlanmıştır.

Tüm meditasyon teknikleri, kişinin sıradan yaşamdaki bilinç durumunun farkına vararak ufkunu açmayı ve gerçek farkındalığa ulaşmayı amaçlar. Bu bağlamda, zihni rahatlatmak için iyi bir yoldur.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon nasıl yapılır? İç huzuru, büyümeyi ve öz farkındalığı bulmak için etkili bir yöntemdir. Bu hedeflere ulaşmak kolay değildir ve meditasyon yaparken belirli durumlar dikkate alınmalıdır. Buna dikkat ederek daha etkili bir meditasyon deneyimi yaşayabilirsiniz. Meditasyona ön hazırlık için kişinin öncelikle fiziksel olarak rahat olması önemlidir. Örneğin, kişinin zihnini boşaltamayacak kadar tok veya çok aç olmaması önemlidir.

Meditasyon öncesi sıcak bir banyo yapılması, ardından rahat kıyafetler giyilmesi, kişilerin konsantre olabileceği bir ortam hazırlanması (mum veya tütsü yakmak, ışık miktarını ayarlamak gibi) tavsiye edilir. Mümkün olduğunca dış uyaranlardan daha az etkilenmek için telefon, bilgisayar gibi nesnelerden ve başkaları tarafından rahatsız edilmemek için sessiz ortamlardan uzak durmak en iyisidir. Konsantrasyona yardımcı olduğunu düşünüyorlar. Bu nedenle meditasyona başlamadan önce yeşil çay gibi rahatlatıcı bir içecek içmek mümkündür.

Meditasyon nasıl yapılır
Meditasyon ne işe yarar

Düzgün nefes alamıyorsanız, meditasyondan önce nefes egzersizleri yaparak meditasyona hazırlanabilirsiniz. Ayrıca fiziki şartları da beğeninize göre ayarlayabilir ve rahat bir ortam yaratabilirsiniz. Bu hazırlık adımlarından sonra meditasyon başlayabilir. Meditasyonda pozisyon çok önemlidir. Meditasyon bir sandalyede veya yerde oturarak veya henüz uyumadıysanız uzanarak uygulanabilir. Yerde otururken altına bir yatak alabilirsiniz.

Teknik olarak durağan, oturma, yani sadece zihin meditasyonu ve söz, müzik ve beden hareketleri ile meditasyon olmak üzere iki yolu olan meditasyon, metodik olarak 3 gruba ayrılır;

  • Konsantrasyon ve kontemplasyon
  • Transandantal meditasyonun
  • Bilinç ayrımı tekniği

Avcılar psikolog kliniği bu meditasyon tekniklerini uygulamaktadır.

Meditasyon Ne İşe Yarar Faydaları Neler?

Meditasyon ne işe yarar sorusunu sıklıkla sizlerden duyuyoruz.Düzenli meditasyonun insanların rahatlaması üzerinde büyük etkisi vardır. Solunum düzenli hale gelir, nabız yavaşlar, vücut ve kaslar gevşer. Meditasyon yapan kişilerde beynin duyusal ve bilişsel bölgeleri daha gelişmiştir. Böylece meditasyon hareketleri insanı her alanda olumlu etkiler, yaşamı dengeler ve insanı mutluluğa yönlendirir. Strese bağlı hastalıkları azaltmaya yardımcı olabilir. Organları gevşettiği ve fiziksel rahatsızlıkları gidermeye yardımcı olduğu söylenir. Getirdiği dinginlik, sosyal ilişkileri düzenlemek için de faydalı olabilir. Ayrıca uyuşturucu bağımlılığının tedavisine yardımcı olabileceği de araştırılmaktadır.

Meditasyon ne işe yarar
Meditasyon nedir
  • Stres’ten uzaklaştırır.
  • Kaygı ve endişe gibi durumlarınızı minimuma indirir.
  • Uykunuzun rahatlığını hissettirir.
  • İnsanlar ile ilişkileriniz gelişir ve iyileşir.
  • Odaklanma becerilerinizi geliştirir.

Meditasyon, tüm vücudumuzdaki dengenin ve hatta zihinsel sağlığımızın ilk şartıdır. Ancak diyet, nefes alma teknikleri, terapi, fizyolojik egzersiz, masaj, günlük ve mevsimsel rutinler vb. Sağlığımızı doğrudan etkileyen başka birçok faktör vardır.Bir kişi ancak tüm bu modüller dengede ise sağlıklı olabilir. Bütünsel olarak sağlıklı olmak, fiziksel, zihinsel ve ruhsal bedenlerin uyum ve uyum içinde olduğu anlamına gelir.

Eski bilimlerin sonu yoktur, bu ayrıntıları hayatımızın sonuna kadar öğrenebiliriz. Hepimiz daha iyi yaşamayı hak ediyoruz, ergonomik bilgiler ve bütünsel refah için aktif öneriler için Klinik psikolog Metin Akyol ile terapileri sizde yaşayın.

Oylamak için tıklayın
[Toplam: 6 Ortalama: 5]

Yorum yapın

Sohbeti aç
1
Hadi tanışalım.
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabilirim?