Hırsızlık Hastalığı Kleptomani 2022

Hırsızlık hastalığı adı ile bilinen fakat asıl adı kleptomani olan bu hastalık birçok kişi tarafından duyuldu. Hırsızlık veya hırsızlık hastalıkları olarak da bilinen kleptomani, akıl hastalıkları sınıfına aittir. Nüfusun ortalama % 0.3 ila% 0.6’sında görülen nadir bir hastalıktır. Kişinin bu hastalığı gizleme arzusu olduğundan, utandığı için ve yalnızca yasal bir sorunla karşılaştığında ortaya çıktığı için, bu oranlar gerçeği tam olarak yansıtmayabilir.

Beylikdüzü psikolog olarak sizlere bu hastalığı tam olarak açıklamaya devam ediyoruz.Çocukluğundaki birçok insan, maddi değeri çok yüksek olmayan hırsızlıklar yapması gibi (bir marketten çikolata çalmak, kırtasiyeden kalem çalmak). Genellikle bu alışkanlık daha sonraki bir yaşta kaybolur, bir çocukluk hatası ve bir anı olarak kalır. Tabii ki, yetişkinlikte bu olumsuz davranışın (hırsızlık) etik ve cezai sorumluluğu yüksektir.

Kleptomani hırsızlık ile eş anlamlı değildir. Zihinsel bir bozukluk olan bir tür drtü testi bozukluğudur. Kural olarak, hırsızlıktan temel farklılıklardan biri, kişinin profili (sosyo-kültürel, ekonomik özellikler, görünüm açısından) ile bu nesnenin yetkisiz olarak dahil edilmesi arasındaki tutarsızlıktır.

Tipik hırsızların aksine, hırsızlık hastaları çalmak kişisel kazanç elde etmek, cesaret aramak, intikam almak, dikkat çekmek veya isyankar olmak için çalmaz. Aksine, hırsızlık dürtüleri o kadar güçlü ki bunu engelleyemiyorlar. Hırsızlık saldırıları genellikle kendiliğinden, planlamadan ve başka bir kişinin yardımı olmadan gerçekleşir.

Bu hastalar genellikle halka açık yerlerde mağazalar ve süpermarketler şeklinde çalarlar. Diğerleri, başkalarının eşyalarını arkadaş ortamlarında veya sosyal ortamlarda partiler veya davetler şeklinde çalabilir.

Hırsızlık hastalığı
Kleptomani belirtileri

Kleptomani Nedir?

Beylikdüzü psikolog sizlere bu kelimenin nasıl türediğini açıklıyor. Hırsızlık hastaları yani Kleptomani hastalıklarının anlamı nereden geliyor? Yunanca kleptes kelimesi aslında bu hastalığın isminin kökenidir. Kleptomaninin ne anlama geldiği sorusuna kısa bir cevap vermek için, bu durumu aslında bir hastalık olarak tanımlayabiliriz. Kısaca bu hastalığı olanların sorunları, dürtü testi bozukluğudur ve nöbetlerden kaynaklanır. Bireyin kişisel kullanım veya maddi değer açısından ihtiyacı olmasa bile hırsızlık dürtüsüne karşı koyamaması olarak da açıklanabilir.

Başka bir deyişle, bu hastalık bir kişinin hiçbir şekilde ihtiyaç duymadığı eşyaları çalma arzusuna sahip olduğu ve bu arzuya tekrarlayan ve kontrol edilemeyen bir şekilde kayıtsız kalamayacağı zamandır. Hırsızlık eylemi, kişinin kural olarak çalınan nesneyi birine vermesi ya da gizlice geri koyması ya da çöpe atmasıdır. Bu insanlarda meydana gelen hırsızlık dürtüsü, kural olarak, aniden ve plansız ve yardım almadan gerçekleşir.

Kleptomani olarak adlandırılan bu insanlar genellikle halka açık alanlarda alışveriş merkezleri ve dükkanlar şeklinde hırsızlık eylemi gerçekleştirirler. Aileden birinin veya arkadaşlarının eşyalarını da çalabilirler.

Kleptomani Belirtileri Nelerdir?

Kleptomani belirtileri şunları içerebilir.

  • İhtiyaç duyulmayan şeyleri çalmak ve bu dürtüleri kontrol edememek söz konusu olduğunda güçlü dürtüleri duymak,
  • Dürtüler meydana geldiğinde gerginlik, endişe veya heyecan hissi,
  • Oynarken zevk, rahatlama veya memnuniyet,
  • Hırsızlık sonra, suçlu hissediyorsun, pişman olma kendinden nefret, utanç veya korku tutuklandı,
  • Dürtülerin geri dönüşü ve kleptomani döngüsünün tekrarı.

Kleptomaninin Nedenleri Nelerdir?

  • Bağımlılık bozuklukları: çalma eylemi, insanlarda dopamin adı verilen bir nörotransmiterin salınmasına neden olabilir. Dopamin, insanlarda ödül ve memnuniyet duygularının ortaya çıkmasına neden olur. Bu hastalar bu ödül ve tokluk hissini yeniden yaşamak için bu şekilde hareket edebilirler.
  • Serotonin ile ilgili problemler: beyinde eşit olarak bulunan ve serotonin adı verilen bir nörotransmitter vardır. Serotonin, insanlarda ruh halini ve ruh halini dengelemeye yardımcı olur. Hastalık gibi dürtü bozukluklarının meydana geldiği durumlarda serotonin düzeylerinin sağlıklı bireylere göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
  • Beyindeki opioid sistemi bozuklukları: İnsanlardaki dürtüler beyindeki opoid sistemi tarafından düzenlenir. Opoid sistemindeki çeşitli bozukluklar bu tür hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kleptomani
Kleptomani nedir

Hırsızlık Hastalığı Davranışının Özellikleri

  • Hırsızlık eylemi altında gizli güdüler, yasaları çiğneme, insanlara zarar verme veya kişisel kazanç elde etme arzusu gibi nedenler yoktur, sadece çalmaktan zevk alırlar.
  • Kural olarak, oyun davranışı tek başına uygulanır, planlama yapılmaz, ani dürtüsel bir karar verilir ve avantaj ortaya çıkar.
  • Kural olarak, halka açık alanlardan pazarlar, dükkanlar şeklinde çalma davranışlarını gösterirler, ancak bazıları gittikleri arkadaşlardan, akrabalardan ve evlerden çeşitli eşyaları da çalabilirler.
  • Çalınan eşyalar, kural olarak, maddi gelir elde etmek amacıyla kullanılmaz veya satılmaz, hediye olarak verilebilir, bağışlanabilir veya hatta iade edilebilir.
  • Oynama dürtüsü zamanla azalabilir ve artabilir, genellikle sürekli izlemez.

Kleptomani Tedavi Edilmediğin Beklenen Durumlar

  • Bu hastalık, toplum tarafından çok olumsuz karşılanan ve rahatsızlık değil utanç verici bir alışkanlık olarak kabul edilen bir pozisyon olabilir. Etkilenenler ve yakınları bunun fiziksel bir bozukluk olmadığını bilmelidir. Yardım istemekten çekinmeyin, geç kalmayın ve utanmayın en önemli faktördür.
  • Tedavi edilmediği takdirde bir gün hastanın yasal olarak sıkıntıya girmesi çok muhtemeldir ancak çalışma hayatında, sosyal hayatta ve her türlü insan ilişkilerinde sorunlara yol açması kaçınılmazdır.
  • Hastalar genellikle utanç duyguları nedeniyle hastalığın üstesinden gelmeye çalışırlar, ancak bu mümkün değildir. Bu hastalık, ilerleyici olabilen ve mutlaka teste katılım gerektiren tekrarlayan, uzun süreli bir durumdur.
  • Bu hastalığa eşlik edebilecek, bazen neden ve bazen sonuç verebilecek birçok olumsuz durum da vardır. Esas olarak başka dürtü kontrol bozuklukları olmasına rağmen, duygu durum bozuklukları, uyuşturucu-alkol bağımlılığı, yeme bozuklukları gibi birçok şikayet vardır.

Oylamak için tıklayın
[Toplam: 7 Ortalama: 5]

Yorum yapın

Sohbeti aç
1
Hadi tanışalım.
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabilirim?