Çocuk psikolojisi, bebeklikten ergenliğe kadar uzayan gelişim ve davranışlarına odaklanan bir psikoloji dalı olarak nitelendirilir. Çocuk psikolojisi yalnızca çocuğun fiziksel gelişimi ile değil, aynı zamanda sosyo-duygusal gelişimi ve bilişsel gelişimi ile de bağlantılıdır.
Çocukların gelişimi, içsel nedenler ve birçok dış faktörler ile etkileşimli haldedir. Çevresel faktörlerde bir o kadar çocuğun gelişiminde büyük bir rol üstlenir. Tamda bu sebep ile çocuk psikolojisi, çocuğun gelişimine birçok farklı açıdan bakar.
Küçükken Şiddete Maruz Kalmak
Küçükken şiddete maruz kalmak çocuklar üzerinde kalıcı hasarlar bırakmaktadır. Çocuğun temel güveninin iyi kurulmuş olup olmadığı yaşamın her aşamasını etkiler. Bir anlamda, çocuk tıpkı annesi ve babasıyla davrandığı gibi yaşamla bağlantı kurmayı öğrenir. Her şeyden önce sözlü veya fizyolojik şiddete maruz kalan bir çocuk güvenden muzdariptir. En güvenli ilişkiyi kurması gereken kişiden gelen şiddet, çocuğun ruhsal dünyasını yok eder, çünkü çocukluğunun izleri kolayca silinmez.
Çocuğa çok kızgın olsanız bile, çeşitli çözümler üretebilmeli, onu ikna edebilmeli ve bu koşullarla diyalog kurabilmelisiniz. Küçükken şiddete maruz kalmak çok kolay çözümlenecek sorunlar değildir. Çocuk ile, sertlikten ziyade problemleri çözmenin rasyonel yollarını denemek gerekmektedir. Bu yapılmazsa, şiddet küçük yaşta başlar ve daha sonraki yıllarda kendini gösterebilir.Klinik psikolog Metin Akyol, Küçükken şiddete maruz kalan kişilerde çoğunlukla şiddete meyilli bir kişilik oluşabileceğini ve yetişkinlikte de alışkanlık olabileceğini belirtiyor.
Psikolojisi Bozuk Çocuğun Belirtileri
Psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri yaşanılan sorunların erken fark edilmesi oldukça önemli bir unsurdur. İleride yaşanılabilecek her türlü problem ve davranışlardan kaçınmak için mutlaka bir uzaman danışmalısınız. Çocuklarınızda bulunan sorunları yok etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Oldukça önemli olan çocuk psikolojisi için gerçekleşen terapimiz için, Google üzerisinde sitemize giriş sağlayın ve ardından gerekli iletişim bilgileri ile bizlere ulaşın.
Sosyal anlamda yapılan incelemelerde öncelikle aile ile ilişkilerine sonrasında ise akranları ve diğer yetişkinlerle ilişkileri incelenir. Bu etmenler çocuğun gelişimini, öğrenimini ve düşünme yapısını uzun vadede etkiler.
Kültürel anlamda yapılan incelemelerde mevcuttur. Çocuğun yaşamını sürdürdüğü kültür çocuğa birçok değer, gelenek, görenek ve yaşam yapısını etkiler. Çocukların yaşadığı kültür ebeveynleri ile ilişkisini, dünyaya bakışını, eğitimi gibi birçok alanda onları etkiler. Bu gibi farklı alanlar, çocuk gelişiminde birbiriyle etkileşime girer. Bu gibi etmenler çocuğun gelişimini ve psikolojisini farklı yönlerde etkilediği gözlemlenmiştir.
Çocuk Psikolojisi genetik, çevresel faktörler, doğum öncesi gelişim, sosyal gelişim, kişilik gelişimi, dil gelişimi, bilişsel gelişim, fiziksel gelişim, bağlanma, duygusal gelişim ve cinsel gelişim gibi daha birçok farklı alanlara odaklanmaktadır.
Psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri anlamak neden önemli? Buradaki temel hedefi çocuğun gelişimini daha sağlıklı yapmak, aile ilişkilerini düzeltmektir. Gerekli pedagojik destek alınarak, sosyal-duygusal ve davranışsal sorunları giderilir. Daha çocuklukta yapılan tedaviler, ileride herhangi bir olumsuz durumun yaşanmasının önüne geçer.
Çocuk Psikolojisinin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Çocuk psikolojinin bozulduğunu işaret eden bazı belirtiler mevcuttur. Sizler çocuklarınızda bu gibi durumlar ile karşı karşıya kaldığınızda mutlaka uzman kişilere başvurmalısınızdır. Bazı çocuk psikolojik rahatsızlıkların belirtilerini sizlere aktaracağız.
Çocukların genel olarak en çok hissettiği olumsuz duygular kaygı ve korkudan ibaret gerçekleşir. Travmatik yaşanılan olaylar karşısında endişe, korku duyan ve bu nedenle psikolojik olarak rahatsızlık duyan bazı çocuklar mevcuttur.
Bu çocuklar sosyal ilişkilerden sürekli olarak kaçarlar, insanlarla konuşurken utanma davranışları içerisine girerler. Aynı zamanda toplum içerisindeyken gözlerini yerden kaldırmazlar. Bunların dışında kendi akranlarıyla oynarken utangaç bir ruh hali içerisine girdikleri gözlemlenir. Bu gibi belirtiler çocuk hastalıklarının semptomlarının ilk sıralarındadır.
Çocuk Psikolojisi En Çok Neden Bozulur?
Çocukların psikolojisini bozan faktörler arasında, anne ve babanın kayıtsız davranışları yer almaktadır. Çocuğa karşı devamlı öfke ve psikolojik şiddet kullanımı çocuğu derinden etkiler.
Kendilerini istemedikleri bu gibi durumlar içerisinde bulan çocuklar, ebeveynlerinin dikkatini çekmek için her duygu ve davranışı aşırı şekilde yaşayabilmektedirler. Bu aşırı duygu ve davranışlar tamamen ebeveynlerin dikkatini çekmek içindir.
Zıplama, kesici aletlerle kendilerini yaralama veya çevrelerin bulunan insanlara şiddetli bir şekilde davranma gibi tehlikeli eylemler gerçekleştirebilmeleri mümkündür. Bu gibi etmenlerin yanı sıra çok sık yatak ıslatma, ne yazık ki çocuklarda zihinsel bir bozukluğun habercisi olabilmektedir. Bunun ile birlikte çocuklarda öfke kontrolünün olmaması da çok büyük bir problemdir.
Eğer çocuklukta öfke yönetimi sağlanmazsa ileriki yaşlarda çevreye zarar verme eğiliminde olurlar. Bunun ile birlikte çocuklarda aşırılıkta normal değildir. Aşırı sosyal olma, aşırı heyecanda çocuklarda zihinsel bir bozukluğun belirtisi olabilir. Bu gibi belirtilere sahip olan çocukların bir uzmana götürülmesi en doğru olanıdır.