Çocuklukta Bağlanma Ve Kişilik Bozuklukları Arasındaki Bağlantı

Çocuklukta bağlanma bir model olan bağlanma teorisine dayalı olarak, ebeveynler, çocuklar ve romantik partnerlerle ilişki kurma biçimlerimiz bebeklik döneminde öğrenilir. Bu özellikler daha sonra müteakip yakın ilişkileri şekillendirir. Bu blog yazımda Klinik Psikolog Metin Akyol olarak, çocuklukta bağlanmanın ruh sağlığını nasıl etkilediğini ve daha spesifik olarak çocuklukta bağlanma ile kişilik bozuklukları arasındaki bağlantıyı tartışıyor.

Eğer bağlanma konusu ile ilgili sıkıntılar yaşıyor olabileceğinizi düşünüyorsanız beylikdüzü ve esenyurt bölgesinde yer alan ofisimde seanslarıma katılabilir ve sorun yaşadığınız alanlarda seans alabilirsiniz.

Çocuklukta Bağlanma ve Kişilik Bozukluklarıyla İlişkisi

Bağlanma, bebeklik döneminde başlayan ve ergenlik boyunca devam eden, çocuk ve ebeveynleri arasındaki duygusal bağdır. Bilim İnsanları evrimsel olarak bağlanma duygusunun kurulduğuna inanıyor  çünkü çocukları, onları yırtıcılardan veya diğer tehlikelerden koruyabilecek bakıcılarına yakın tutarak hayatta kalmalarına yardımcı oluyor.

Araştırmalar, bu erken bağlanma döneminde yaşanabilecek sorunların kişilik bozukluklarının gelişiminde önemli bir rol oynayabileceğini göstermiştir. Ebeveynleriyle güçlü bir duygusal bağı olmayan çocukların ileriki yaşamlarında kişilik bozuklukları geliştirmeleri daha olasıdır. Bunun nedeni, başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurmayı asla öğrenmemeleri olabilir.

Bebeklikte Bağlanma Türleri

 

  • Güvenli bağlanma: Güvenli bağlanan çocuklar, bakıcılarıyla güçlü bir ilişkiye sahiptir ve çevrelerinde kendilerini güvende hissederler ve bu erken bağlantı sayesinde başkalarıyla duygusal olarak nasıl bağlantı kuracaklarını bildikleri için daha sonraki yaşamlarında sağlıklı ilişkiler kurabilirler.

 

  • Kaçınmacı bağlanma: Bu çocuklar bakıcılarına çok yakın olmama eğilimindedirler ve yalnız bırakıldıklarında veya onlardan ayrı bırakıldıklarında kayıtsız görünebilirler. Destek için başkalarına güvenmemeyi öğrendiler çünkü ihtiyaç duyduklarında kimsenin onlara yardım edemeyeceğine inanıyorlar.

 

 

  • Kaygılı bağlanma: Bu çocuklar yapışkandır ve bakıcılarının varlığına çok fazla bağımlıdır. Ayrılmaktan korkarlar ve genellikle bakıcılarının yanında olmadıklarında kendilerini güvensiz hissederler. Bu, yetişkinlikte nasıl bağımsız olunacağını bilmedikleri için sağlıklı ilişkiler kurmada sorunlara yol açabilir.

 

Çocuklukta Bağlanma Türleri ve Kişilik Bozukluğu Tanısı

 

Araştırmalar, çekingen bağlanan çocukların antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu, kaygılı bağlananların ise sınırda kişilik bozuklukları geliştirme eğiliminde olduğunu göstermektedir. Bebekken güvenli bağları olanların ileriki yaşamlarında herhangi bir tür akıl hastalığına yakalanma olasılıkları daha düşüktü.

Çocukluk Travması ve Kişilik Bozuklukları

 

Önceki araştırmalar, çocukluk çağı travması ile kişilik bozukluklarının gelişimi arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Ebeveynleriyle güçlü bir duygusal bağı olmayan çocukların ileriki yaşamlarında kişilik bozuklukları geliştirmeleri daha olasıdır. Bunun nedeni, bu erken bağlantı veya ayrılma korkusu nedeniyle başkalarıyla duygusal olarak nasıl bağlantı kuracaklarını asla öğrenmemeleri ve genellikle bakıcılarının yanında değilken kendilerini güvensiz hissetmeleri olabilir.

Psikolog Metin Akyol olarak kişilik bozukluklarının ve diğer ruhsal sıkıntı ve rahatsızlıklarınız için ofisimde seanslar düzenliyorum. Siz veya tanıdığınız biri bir kişilik bozukluğu ile mücadele ediyorsa, Lisanslı bir klinik psikolog olarak Beylik düzü bölgesinde hizmet veriyorum kolaylıkla bana ve ofisime ulaşabilirsiniz.

Oylamak için tıklayın
[Toplam: 5 Ortalama: 5]

Yorum yapın

Sohbeti aç
1
Hadi tanışalım.
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabilirim?