Çocuk ve Ergenlerde Kaygı: Çocukların ve gençlerin zihinsel ve duygusal refahını olumsuz yönde etkileyerek potansiyel olarak özgüvenlerine ve ruhsal durumlarının bozulmasına yol açabilir. Uğraştıkları aktivitelerden geri çekilebilirler ve kendilerini endişeli hissettiren durumlardan kaçınmak için çok çaba sarf edebilirler. Bu durum günlük rutinlerini bozabilir ve psikolojik sağlıkları bundan etkilenebilir.
Yaşadıkları kaygının bir kısmı büyüme sürecinin bir parçası olabilirken, bir kısmı özel ilgi ve profesyonel yardıma ihtiyaçları olduğuna dair bir işaret olabilir. Kaygı ile ilgili durumlar söz konusu olduğunda bu kaygı başka alanlara yayılarak genişleme gösterebilir. Sınav kaygısı, sosyal kaygı,panik atak ve yaygın anksiyete bozukluğu şekline zamanla evrilebilir.
Günümüzde yaşanan ailelerin çocuklarını stres altına sokan tutum ve davranışları kaygı bozukluklarının artmasında büyük rol oynamaktadır. Psikolog olarak kaygı bozukluklarının bu kadar artmasının toplumsal ve aile yapısının değişmesiyle de ilişkilendiriyorum. Beylikdüzü beykent te yer alan ofisimde kaygı bozukluğu yaşayan çocuk ve ergenlere yardımcı oluyorum.
Beylikdüzü psikolog ile bu ruhsal rahatsızlığın ortaya çıkmasında ailelerin her şeyin olabildiği ölçüde mükemmel olması istekleri vardır. Ben yaşayamadım ama çocuğum yaşasın ve yapsın istekleri sürekli başarılı olması ve bunun ergenin psikolojisini nasıl alt üst ettiğinin görülmediği durumlarda kaygı bir psikolojik sorun haline gelir o başarı çıtasını tutturmaya çalışan, o kurstan bu kursa o etkinlikten bu etkinliğe koşturan çocukları hepimiz görüyoruz.
Çocuk ve Ergenlerde Kaygı Sorunları
Beylikdüzü psikolog: Toplumsal olarak okula gitmeden önce ve okurken de kaygı duygusunu sürekli besliyoruz çalışamazsan kazanamazsın başarılı olmazsan aç kalırsın bir iş sahibi olamazsın, güzel olmazsan birini bulamazsın.
İngilizce öğrenmezsen iş bulamazsın, şunu yapmazsan olmaz bu cümleyi çocuklarımıza yetişkin olana kadar binlerce kez söylemiş oluyoruz ve yetersizliği besleyen bu cümleler zaten sistemde var olan kaygı duygusunu beslemektedir. Okul öncesi çağındaki çocukların belirli korkular ve fobiler geliştirmeleri veya yeni bir okula giderken veya sınavlardan önce endişeli hissetmeleri de normaldir.
Peki, ebeveynler ve bakıcılar ne zaman çocukları için daha yakından ilgilenmeli ve yardım istemelidir?
Çocuğun kaygısı günlük yaşamlarını etkilemeye ve engellemeye başladığında, bir klinik psikologdan yardım isteme zamanı gelmiş olabilir.
Kaygıları o gün okulu kaçıracak kadar şiddetliyse, çocukların bir sınav hakkında endişe duymaları yaygın olsa da, daha yakından bakmak gerekebilir. Yaşamış olduğu kaygılar çocuğunuzun işlevini bozuyor ve hayatını etkiliyorsa eğer imkanınız varsa bir terapistten yardım almanız, okul rehber öğretmeni ile görüşmeniz ve bu konu hakkında araştırmalar yapmanız çocuğunuzun psikolojisini daha iyi anlamanız gerekebilir.
Çocuğunuzun kaygısı şiddetliyse, devam ediyorsa ve günlük yaşamını etkiliyorsa, yardım almak iyi bir fikirdir. Çocuğunuzun kaygısı okul hayatını da kapsıyorsa, okuluyla da görüşmeniz önerilir. Ebeveynler, danışman ve okul arasındaki açık iletişim yoluyla, çocuğun mücadelelerinde çalışmasına yardımcı olmak için güvenli bir ortam oluşturulabilir. Psikolog beylikdüzü yardımıyla çocuğunuzun kaygı durumuna yönelik terapi seansları ile kaygı durumunu kontrol etmesi için yardım edilebilir. Sitemiz diğer içeriklerine Google üzerinden erişebilirsiniz.
Gençlerde Psikolojik Kaygı Belirtileri
- Odaklanma zorlukları
- Kötü rüyalar ile gecenin ortasında uyuma ve uyanma güçlüğü
- Yemek yeme sorunları var
- Bağlı ve yapışkan olmak
- Kolayca sinirlenir veya sinirlenir ve patlamalar sırasında kontrolden çıkar.
- Sürekli endişe
- Sürekli olumsuz düşüncelere sahip olmak
- Gergin ve kıpır kıpır hissediyor
- Sık sık ağlamak
- Midelerden şikayet etme ve kusmak