Boşanma sürecinde psikolojik destek oldukça önemli bir aşamadır. Bu süreç de gelişen durumları ve olayları analiz edebilmek, süreci doğru yönetmek mühimdir. Boşanma, evli çiftler arasındaki ilişkinin sona ermesidir. Çiftler bu sonucu gönüllü veya istemsiz olarak almış olabilirler. Bu aşamada kendimize sormamız gereken bazı sorular vardır.
- Boşanırken çiftlerin gözden kaçırdığı bir şey var mı?
- Evlilik sorunlarınızı çözmede uzman yardımı aldınız mı?
- Sorunlarınızı çözmek için çaba gösterdiniz mi?
Boşanma süreci danışmanlığı hizmeti, çiftlerin aralarındaki sorunları çözmek için her yolu denemelerine rağmen, evliliklerini sürdüremeyeceklerine karar verdikten sonra başvurmaları için gerekli bir yoldur. Boşanma danışmanlığında gaye, boşanmaya karar vermiş eşlerin kendi başlarına çözemedikleri sorunların çözümünde, kriz dönemlerinden önce ortaya çıkabilecek olası sorunların çözümünde boşanma sürecinden önce veya boşanmadan sonra çözümünde tavsiye ve yol göstericidir. Ayrıca bu süreçte ilişkilerine son veren çiftlerin çocuklarının da olumsuz etkilenmesini önlemek amaçlanmıştır.
Boşanma danışmanlığı, boşanma sürecinde çiftlerin karşılaşabileceği psikolojik sorunlardan kaçınmak, çocuklara boşanma döneminin nasıl açıklanması gerektiğini ve ebeveynlerin boşanmadan hemen sonra çocuklara davranışların nasıl gelişmesi gerektiğini öğretmektir.
Boşanma danışmanlığına ek olarak, çiftler arasında iyi bir boşanma arabuluculuğu rolü de görüyor. Bu ve benzeri durumlar bir tarafın haklı olması durumu ortaya çıkmaz. Haklılık veya haksızlık durumları eleştirilmesi çözüm üretmez. Her iki taraf ta haklı veya haksız olabilir. Burada önemli olan durum iki kişinin anlaşamıyor olmasıdır. İki tarafta bireysel olarak iyi kişilik ve karaktere sahip olabilir. Ancak bu iki işi anlaşmazlıklar yaşıyor ise bu durum anlamını yitirebilir.
Boşanmalarda kişiler çocuk sahibi ise; önemli olan bu çocuğun gelecekteki yaşamda bu süreç den etkilenerek ilerde olumsuzluklar yaşamasını engellemektir. Bir çocuğun olması, eşlerin müzakerelerine devam etme gereğini gösterir. Bu nedenle çiftler arasında iyi bir boşanmayı sağlar ve bu boşanma sürecinde ve sonrasında çocukların olumsuz etkilerini ortadan kaldırır.

Boşanma Psikolojisi
Boşanma psikolojisi kişilerde olumsuz düşünce ve davranışlara neden olabilir. Son yıllarda boşanma durumları giderek daha fazla görünmektedir. Boşanma psikolojisi için önemli olan olumsuz gelişebilecek durum ve davranışlarımıza engel olabilmektir. Boşanma durumu aslında sadece bizlerin yaşadığı olumsuz bir süreç değildir. Toplumdaki her bireyin kendisini, bir arkadaşını veya akrabasını boşama sürecini yaşarken görebilir.
Boşanma süreci danışmanlığı hizmetleri size bu süreç içersin de nasıl bir duruş sergilemeniz gerektiğini. Yaşanan olayları nasıl yönetmeniz gerektiği hakkında bilgilendirmektir. Boşanma süreci ve sürecin gerektirdiği değişiklikler her aile üyesini farklı şekillerde etkilemektedir. Bu nedenle süreci en doğru şekilde yönetmek oldukça değerlidir.
Aslında boşanma da kayıp olarak adlandırılabilir. Bu nedenle, boşanma sırasında çiftlerin yaşadığı duygusal zorlukların yaşandığı bir süreçtir. Bu duygusal boşluklarda
- Şok
- İnançsızlık
- Kızgınlık
- Çaresizlik
- Derin üzüntüler ve acı
- Yalnızlık
- Suçluluk
- Güvensizlik
- Özgüven
- İnançsızlık
Benzeri gibi duygu ve duyguları yaşamaları da normaldir. Bu duyguları yaşarken sağlıklı kararlar vermenizin beklenmesi elbette mümkün değildir. Kendi yaşamınızı ve sevdiklerinizin yaşamını bir ömür etkisinin süreceği kararları bu dönemlerde vermeniz gerekecektir. Bu duygular ile bir ömür etkisini yaşayacağınız yanlış kararları vermemek için uzman bir destek muhakkak gerekebilir.
Gelgitlerle birlikte giden bir süreç, ilişkide yaşanan çatışmalar ve çözümsüzlüklerle birlikte nihai karar nihayet verilecektir. Bazı insanlar için, sosyo-ekonomik durum ya da boşanırsam çocuklarıma ne olacağı korkusu gibi konular bu gelgitlerde önemli bir faktör olmaya devam ediyor. Evlilik sırasındaki çatışmalar her ilişkinin kendisi içerisinde benzersizdir. Her insanın kendi deneyimleri olmasına ve tepkileri farklı olmasına rağmen, insanlar üzerindeki etkileri benzer görünmektedir.

Boşanma Öncesi Psikoloji
Boşanma öncesi psikoloji gelişen durumlarda önemli rol oynar. Burada bilinmesi gereken her zaman bu süreç sonunda boşanmalar gerçekleşmez. Boşanma durumu Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre oranları yıllar içinde hızla artmakta, 2004’ten 2013’e kadar olan boşanma oranları %38 oranında artmakta ve ciddiyetlerini hissettirmektedir. Boşanma psikolojik bir süreçtir, aynı zamanda yasaldır. Tabii ki, yasal süreç önemlidir, sadece manevi süreç ve bu sürecin çift tarafından iyi yönetilip yönetilmediği, boşanmanın seyrini ve doğasını büyük ölçüde belirler. Bu süreç düşmanca ve savaşçı bir şekilde devam ederse, büyük olasılıkla zararlar verecektir. Bu nedenle, nazik ve yapıcı olmak, her iki tarafın da evliliği sonlandırması için gereklidir.
Boşanma öncesi psikoloji boşanmanın çiftler üzerinde birtakım psikolojik etkileri olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bu etkiler son aşamada da normaldir. Boşanmadan önceki aşamalar çift terapsi ile bu durumlar aşıla bilir ve boşanma süreci yaşanmadan mutlu bir evlilik mümkün olabilir. Aile terapistlerine göre, evliliği sonlandırmaya karar veren kişi, bireyi büyük ölçüde yoran, ancak aynı zamanda olumsuz şekilde şok ve hisler üreten uzun ve yorucu bir değerlendirme sürecinden geçmektir. Bu süreç öncesinde destek almak bir çok durumun önene geçecektir.
Boşanma sırasında çiftler belirli aşamalardan geçer. Bireyler ya olaya duyarsızlaşacak ya da kaybı anlamakta ve anlamakta güçlük çekeceklerdir. Çiftler sürekli olarak konsantre anılar yaşarlar ve düşünceleri genellikle boşanma ile meşguldür. Sürekli iç konuşmalarda olabilirsiniz. Son aşamada dengesiz ve ulaşılmazdır. Bu zamanlarda boşanma öncesi çift terapileri ile bu durumlar kontrol altına alınarak sonucu olumlu şekilde geliştirmek mümkündür.
Boşanma Sonrası Psikoloji
Boşanma sonrası psikoloji üzerine yapılan bir terapileri eşlerin boşandıktan sonra nasıl hissettikleri durumu ile ilgilidir. Boşandıktan sonra depresyona giren kişileri incelerken, bu süreç de en fazla depresyon yaşayan kişilerin çocuk sahibi kişiler olduğu tespit edildi. Çocuklarını yalnız yetiştirme konusunda endişeleri ve farklı sebepler olduğu gözlemlendi. Özellikle anneler boşandıktan sonra daha yüksek bir stres seviyesine sahiptir. Toplumun tek başına çocuk yetiştiren bir kadının bir çocuğa bakmayacağına olan inancının, bu kadının hissettiği stresi daha da arttırdığı tespit edilmiştir.
Böylece, çocuklarıyla geçirdikleri zaman ya da onlardan ayrılma, boşanmış insanlarımdan bazılarını depresyona sokan başka kaynaklar olarak tanımlandı. Çocuklarınızın bu süreçten olumsuz etkileneceği endişesi boşanmayı kabul ederken ortaya çıkan zorluklara yol açmaktadır.
Öte yandan boşandıktan sonra ilk başta kendini çok mutsuz hisseden bazı kişilerin boşanmadan hemen sonraki süreçte depresyona, beklentilerinin yerine getirilmemesi ve işlerinin yerine getirilmemesinden kaynaklanan kızgınlığa neden olan başka bir kaynak olduğu belirlenmiştir.
Boşanma sonrası psikoloji, insanların boşandıktan hemen sonra üzülmelerine neden olan diğer kaynaklar depresyonlarının nedenlerini tespit ederek çözümler üzerine gelişir.
Bu süreç de sizlerde profesyonel bir destek almak istiyorsanız. Avcılar psikolog ve Beylikdüzü psikolog destekleri için iletişime geçe bilirsiniz.