Panik Atak

Panik atak aniden gelişen, düzenli olarak duyulan panik veya endişe hissinin etkisi altında kalmış olan bir anksiyete bozukluğudur. Çoğumuzun bildiği üzere belirli zamanlar içerisinde endişe ve panik hissetmek gayet normal bir davranıştır. Panik duyguları genellikle gergin, stresli veya tehlikeli durumlara karşı gelişen doğal bir tepkidir.

Fakat bunun dışında panik atak geçiren bir birey için kaygı, korku, panik ve stres duyguları hem sürekli olarak hem de çoğu zamanlarda belirgin bir sebep olmadan kendini gösterir. Bunun ile birlikte bu sorun ile ilişkili zihinsel bir rahatsızlık durumdur.

Sürekli gerçekleşen panik ataklar neticesinde hasta bu atakların meydana geleceği bekler. Bundan kaynaklanan bir endişe ve panik sırasında ortaya çıkan semptomlardan kaynaklı zarar verme durumu yaşanılabilir.

Panik ile ilgili herhangi bir sorununu varsa mutlaka bir destek almanız gerekmektedir. Panik insanların özel hayatlarını oldukça fazla etkiler. Bu tarz sorunlarınızdan tamamen kurtulmak için Google üzerisinden sitemize ulaşın. Sonrasında gerekli iletişim bilgilerimizden bizlerle iletişime geçin.

Diğer birçok ruhsal hastalıklarda görüldüğü gibi, panik atağın kesin olarak nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bunun dışında bu durumun muhtemelen keder veya beyindeki nörotransmitter dengesizliği, yaşamdaki travmatik veya çok stresli bir dönem içerisinde geçme gibi benzeri nedenlerle ilişkili olduğuna inanılmaktadır.

Panik Atak Belirtileri

Panik atak belirtileri merak ettiğiniz sorular arasında yer alıyor.Panik durumu yaşanılan kaygı duygusuna ek olarak, kişi çeşitli fiziksel ve zihinsel semptomlar ile de karşı karşıya kalır. Üstelik bu belirtilerin belirgin bir sebebi olmamasına rağmen ortaya çıkabilir ve oldukça hızlı bir şekilde kendini belli eder. Bu sorunu yaşayan kişiler için çok korkutucu ve stresli bir durumdur.

Panik atak belirtileri;

  1. Hızlı kalp atışının olması
  2. Kulaklarda çınlama yaşanması
  3. Ağız kuruması
  4. Karşılaşılan mide bulantısı
  5. Nefes alamama
  6. Parmaklarda karıncalanma hissi
  7. Aşırı terleme veya aşırı üşüme
  8. Uyuşma veya iğne batma hissi
  9. Vücuttan kopuk bir şekilde hissetmek
  10. Ani tuvalet gelmesi
  11. Ateş basması
  12. Baş dönmesi
  13. Baygın hissetme
  14. Boğulma hissi

Dehşet hissiyatı ya da ölme korkusu, genel anlamda yaşanılan titreme, göğüs ağrısı gibi belirtileri mevcuttur.

Panik atak geçirirken hasta kesinlikle atak ile savaş mamalıdır. Mümkünse bulunduğunuz yerde kalın. Hareket etmeyin. Olumlu düşünün, huzurlu ve dinlendirici yerlere odaklanın. Atağın geçeceğini kendinize sürekli hatırlatın. Yavaş ama derin nefes alıp verin.

Panik Atak Tedavisi Çeşitleri Nelerdir?

Panik atak tedavisi oldukça kapsamlı bir sürece dayanır.Panik atak geçirdiğine inanan bir kişi kesinlikle bir uzmandan yardım almalıdır. Panik atak tedavi edilebilir bir hastalıktır ve mümkün olduğunca erken tıbbi yardım almak en önemlisidir.

Panik atak tedavisinde ilaç veya psikoterapi etken olarak kullanılır. Bu iki yöntem ayrı ayrı uygulanabildiği gibi benzer şekilde birlikte uygulanabilir. Tedavi seyri kişisel tercihlere, göre değişiklikler gösterebilir.Bu durumda bilinmesini istediğimiz en temel husus; hiçbir tedavi sürecinde ilaç yöntemlerinin direk olarak tercih sebebi olmaması gerektiğidir.

Gerekli durumlar olabilir.Bu durumlarda uzmanınız sizleri en doğru şekilde yönlendirmelidir.Bu onun görev tanımı içerisindedir.Ancak danışanlar asla ilk tercihlerini daha kolay olması adına bu ilaç eğiliminde bulunmamalıdır.Bu durum tavsiye edilen bir süreç değildir.

İlaçlar tedavinin bir parçası olarak kullanılır. İlaçların etkisi 3-6 hafta içinde gözlemlenebilir. Bu bağlamda, kişi ilaçların hiçbir etkisinin olmadığını düşünebilir, etkilerini sadece birkaç hafta içinde görebiliriz.Panik atak başlangıcı sadece ilaçlar ile engellenen bir durum  değildir.Bunun bilincinde olmakta fayda vardır.

Psikoterapi, bir psikologla konuşarak psikolojik sorunları çözmeyi amaçlayan bir müdahale türüdür. Psikolojide kullanılan terapi türleri farklı olsa da, en başarılı yöntem müşteri için en uygun yöntemdir.Her terapi şekli her vaka için sonuç getirmez.Gözlemlenen her vaka için başka bir terapi biçimi uygulanır.

Panik atak durumunu tetikleyen ve neden olan durumlar

  • Kalabalık yerler (alışveriş merkezleri, toplu taşıma alanları, eğlence merkezleri vb.)
  • Toplum önünde zor bir görev (sunum, konuşma vb.)
  • Yeni veya bilinmeyen kişilerle toplantılar veya sosyal etkinlikler
  • Buklunduğu alanlar (geçiş köprüleri, yüksek binalar vb.))
  • Organik hastalıklar, ritim bozuklukları, kalp hastalıkları, tiroid bezinin aşırı çalışması, astım vb.
  • İlacın yan etkileri
  • Depresyon, fobiler dahil olmak üzere birçok psikolojik bozukluk

Panik Atak Neden Olur?

Panik atak neden olur sorusu bu durumla karşı karşıya kalan yada çevresinde bu durum ile karşılaşan herkesin sorduğu bir sorudur.Eğer bir panik atak belirtileri fark ederseniz, bu faktörlerin varlığı panik atak olacağını ispat etmez.Bu nedenle panik atak uzmanı eşliğinde, gerekirse, gerekli testler ve gözlemler almak önem içermektedir.Burada belirtilen sorunları inceledikten sonra neden sorusunu yeniden gözden geçirmek gereklidir.

Neden panikledin? Doğuştan gelen özellikleri mi? Çocukluğunuzda veya yaşam sürecinde yaşanan bazı olaylara mı bağlı?Yoksa günlük hayatın stresine tepkiniz mi?

  1. Ve eğer sorularımız varsa, o zaman şunu söyleyebiliriz evet bunun nedeni budur.
  2. Panik bozukluğunuz büyük olasılıkla birçok faktörün ortak sonucudur.
  3. Bunun nedeni biyolojik yapıları nedeniyle daha savunmasız olmaları olabilir.
  4. Hayatınızdaki koşullardan kaynaklanabilir.
  5. Her ikisi de çalışma saatlerinde yaşadığınız deneyimlerde yatabilir. Bu deneyimler yetişkin yaşamınızda kaygı geliştirmenize yardımcı olabilir.

Psikoterapiler başta olmak üzere çocukluk, ergenlik, aile hayatı, iş hayatı ve arkadaş çevresi hakkında danışanlarımıza mümkün olduğunca çok bilgi vererek, zihinsel ve fiziksel ilişkileri arasındaki ilgi kavramlarını tespit etmek ve kendi durumları hakkında detaylı bilgi edinmelerini sağlıyoruz.

Beylikdüzü psikolog olarak tüm psikolojik destek süreçlerinde sizlerin yanında olacağız.Klinik psikolog Metin Akyol ile sizlerde hayatınızda gelişen olumlu değişimlere hazır olun.

Sohbeti aç
1
Hadi tanışalım.
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabilirim?