Çocuk Terapisi

Çocuk terapisi çocuklarımız dünyaya geldiklerinde doğum süreci sonlanmış olsa da bebeğin daha sonra çocuğun beyni ve vücudu çok hızlı bir şekilde değişecektir sadece iki yıl içinde bebeklikten çocukluğa ve oradan ergenliğe doğru uzanan yıllar geçecektir. Bebekler için en hayati olan şey anne veya bakımverenle kurmuş oldukları ilk ilişkidir öyle ki daha sonra kuracağı bütün ilişkileri bu zemin üzerinde inşaa edecektir.

İlk yedi yıl çocuğun hayatında en önemli zamandır bu zamanda hayatını şekillendirecek olan bağlanma şekilleri ve şemaları gelişir ki bütün hayatımızın yönünü çizer bu gelişim. Birbirinden farklı onlarca psikoloji kuramcısı ilerde oluşan ruhsal rahatsızlıkların izini sürdüklerinde hep bu döneme işaret etmiştir.

Çocuk terapisi üç yaşından sonra çocuklarla oyun terapisi ile ilişki kurabiliriz henüz kendisini sözel olarak ifade edemeyen çocuk oyun odasında oyuncaklar ve diğer materyal eşliğinde kendisini anlatmaya çalışır. Çocuktan aldığımız bu bilgileri anne ile birleştirerek yorumlarız çocuğun davranışlarına anlam katarız. Kendisine ayrılan zamanda özgürce kendisini anlatan çocuk terapisti ile kurduğu teröpotik bağ İle sağaltım sağlar.

Çocuk Terapisi Faydaları Nelerdir?

Klinik Psikologlar veya Oyun terapistleri yaptıkları seanslar İle çocukların ve ergenlerin daha iyi olmasına çalışırlar amaç budur elbette ve çocuk yA da ergen söz konusu olduğunda psikolog tek başına yeterli değildir. Bu kurulan ilişkinin aile ile bir ekip ilişkisi haline gelmesi gerekmektedir. Sorunun kaynağı sorundan ayrı düşünülemez. Aileler başlangıçta kendi konfor alanlarından çıkmakta zorluk yaşayabilir psikolog aileyi de terapi sürecine dahil etmeli ve birlikte seçenekleri değerlendirmelidirler.

Aileler çoğu zaman şöyle bir tutum izleyebilir psikoloğa getirdik işte daha ne yapalım? İşte yapılması gerekenler oradan sonra başlamaktadır asıl olarak . Psikoloğun önermiş olduğu şekillerde hayatlarında bir takım değişiklikler yapılması gerekecektir aileler bu değişiklikleri yapmaya istekli ve hevesli oldukları takdirde ilerleme gerçekleşecektir ve ruhsal değişiklikler bir günde gerçekleşmez uzun sabır isteyen süreçlerdir.

Çocukların üzerine pek çok ruhsal ve maddi yüklerin bindiği bir zamanda yaşıyoruz ve ister istemez çocukların bunların altından kalkmalarını beklerken ne kadar adil davranıyoruz bence son yıllarda tüm ebeveynlerin sorgulaması gereken bir durumdur bu.

Oyun Terapisi

Oyun terapisi sayesinde, travmatik deneyimler yaşayan çocukların duygularını gözlemlemek mümkün hale gelir. Terapiyle baş edemedikleri duygularla nasıl mücadele etmeleri gerekir bunu öğrenirler ve bu yeteneklerini geliştirirler. En çok kullanılan teknik rol yapma oyunlarıdır. Öte yandan, 6 yaşın üzerindeki çocuklar kendilerini gençlerden daha iyi ifade etmek için daha elverişlidir. Bu nedenle oyun terapisine 6 yaş üstü çocuklarda konuşmalar eklenebilir.

Rol oynama sayesinde, zor deneyimler ve durumlar figürler ve imgelerle canlandırılır veya görselleştirilir. Böylece çocuklar olumsuz duygularını tekrar yaşarlar ve terapist sayesinde bu duygulara yeni bir bakış açısı geliştirebilirler.Hangi durumlar sonucunda bu terapilere ihtiyaç duyulur?

  • Travma sonrası
  • Kaygı / Korku
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
  • Okuma bozuklukları
  • Sosyal içe dönüklük
  • Güven eksikliği / Depresyon
  • Boşanma sonrası uyum sorunları

Oyun Terapisi Eğitimi

Oyun terapisi eğitimi, çocukların uyumlu ve mutlu yaşamalarını sağlamayı amaçlayan bir gelişim terapisi şeklidir. Çocukların kendilerini oyun ve oyuncaklarla ifade etme ihtiyaçlarına odaklanan özel bir süreçtir.

Çocukların kendilerine güvenilir bir ortam sağlayacak eğitimli bir oyun terapisti ile oynamaları teşvik edilir. Küçüklere duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için birçok farklı oyuncak sunulur. Çocukların sanat, drama ve fantezi içeren oyunlarla kendilerini ifade etme fırsatı yaratır. Oyunlar ve oyuncaklar çocuklarla kurulan iletişime, sorunları çözmenize ve olumsuz davranışlarını değiştirmenize izin verir.

Oyun terapisi, çocuğun sadece sözlü olarak ifade edemeyeceği, anlaması ve analiz etmesi gereken stresli, zorlayıcı veya travmatik deneyimler üzerinde çalışmasına izin verir. Bu çalışmanın yardımıyla, çocuk kendisini etkileyen durumlar hakkındaki farkındalığını arttırır.Bu tür şeyleri sözlü olarak ifade etmeye başlar, böylece kendi üzerindeki etkilerini dönüştürür. Stres akümülatörleri veya travmatik deneyimler çocuğun ortadan kaldırmaması gereken durumlar ise, ancak onunla ilgilenen yetişkinler ise, terapist çocuğun hayatında yetişkinlerle çalışmaya devam eder.

Oyun terapisi ile neler hedeflenen başarılar?

  • Olumlu bir kişilik algısı oluşturmak.
  • Çocuğun sorumluluk alma yeteneğini geliştirmek.
  • Kendini ve çevresini tanıma.
  • Çocuğun daha bağımsız davranması.
  • Bağımsız karar verme becerisini geliştirmek.
  • Neleri kontrol edebileceğinizi gözlemlemesi.
  • Sorunları ile başa çıkmak.
  • İç değerlendirme mekanizmasının geliştirilmesi.
  • Kendinize daha fazla güven.

Beylikdüzü Psikolog ile sizlerde Psikolog arayışlarınızın cevabını bulabilirsiniz.Tüm arayışlarınız için Klinik psikolog Metin Akyol İle İletişime geçebilirsiniz.

Sohbeti aç
1
Hadi tanışalım.
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabilirim?